Ελευθεροτυπία, Της Χαράς Τζαναβάρα
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
Την απόσυρση του σχεδίου για το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων ζητούν το περιφερειακό τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και κυρίως ο τοπικός σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος.
Στις προτάσεις που είχαν κοινοποιηθεί στους τοπικούς φορείς από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, υιοθετούνται μέτρα που απειλούν το οικοσύστημα της λίμνης αλλά και των υγρών λιβαδιών που καταλαμβάνουν περίπου 6.000 στρέμματα. Διαπιστώνονται μάλιστα αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αλλά και καθοριστικής σημασίας αλλοιώσεις στις προτάσεις των μελετητών που αφορούν κυρίως τη ζώνη γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, που, παρά τα προβλήματα υποβάθμισης, με τις φυσικές ομορφιές της και τους θρύλους της λειτουργεί ως πόλος έλξης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Σε επιστολές που έστειλαν στη νέα υπουργό Περιβάλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ζητούν να παρέμβει ώστε να μη θεσμοθετηθούν οι προτεινόμενες λύσεις, που μεταξύ άλλων προβλέπουν:
* Τη διατήρηση των αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής-Κατσικά για να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος, που απειλεί να καταστρέψει βάλτους και υγρά λιβάδια, συνολικής επιφάνειας 2.500 στρεμμάτων. Τα δύο αναχώματα, μήκους 2,2 χλμ. και 3,3 χλμ., έργα παλιότερων εποχών, έχουν ανακόψει την επικοινωνία της λίμνης με τις πηγές στα γύρω βουνά που αποτελούσαν τροφοδότες της Παμβώτιδας. Η πρόβλεψη θεωρείται ολέθρια και αντίθετη με τις κοινοτικές οδηγίες. Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος προτείνει να κατεδαφιστούν τα αναχώματα και να χαρακτηριστεί ζώνη απολύτου προστασίας όλη η παράκτια ζώνη σε βάθος έως 400 μέτρων.
* Την οικοδόμηση του βιότοπου Μάτσικα, που... αποχαρακτηρίζεται με τις προτάσεις του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
* Το μπάζωμα της λίμνης από Νταμπράτοβο ώς τη θέση Αντλιοστάσια Πόρου για την κατασκευή ποδηλατόδρομου. Προτείνεται το έργο να γίνει έξω από τα όρια προστασίας του υγροβιότοπου.
* Την πρόβλεψη για ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο και αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στο προβλεπόμενο οικολογικό πάρκο Παμβώτιδας! Οι φορείς είναι κατηγορηματικοί και υπογραμμίζουν ότι οι επενδύσεις αυτές μπορεί να γίνουν έξω από τη ζώνη προστασίας, στο πλαίσιο γενικότερων σχεδιασμών που θα περιλαμβάνουν το μητροπολιτικό πάρκο της πόλης.
Το Ρυθμιστικό είναι το «μεγαλύτερο έργο» στην περιοχή των Ιωαννίνων, διαπιστώνει εύστοχα το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ και με αυτό το δεδομένο ζητά να επανεξαταστούν βασικές επιλογές της Β' φάσης.
No comments:
Post a Comment