Το πλήρες κείμενο των προτάσεων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επί του σχεδίου ΠΔ Παμβώτιδας εδώ
Χάρτης 2. Όρια εφαρμογής τους Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και η προτεινόμενη ζώνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Προτείνεται: α) Η ένταξη στην Ζώνη Α της περιοχής του Οικολογικού – Περιβαλλοντικού Πάρκου όπως προτείνεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο (μαύρη διακεκομμένη γραμμή περιοχή Α.1.2), β) Η ένταξη σε Ζώνη Β.7 της αγροτικής περιοχής και του αρχαιολογικού χώρου Λογγάδων-Βασιλικής-Καστρίτσας χαρακτηρισμένης ως «προστατευόμενου αγροτικού τοπίου Καστρίτσας» καθώς και γ) Η ένταξη στη Ζώνη Β.6. των παραλίμνιων περιοχών Αμφιθέας –Περάματος-Λιμνοπούλας, Μάτσικα και Ανατολής χαρακτηρισμένης ως «παραλίμνιου αστικού χώρου πρασίνου»
(...)
Δεν αναφέρεται ότι η περιοχή που ορίζεται από το Σ.Π.Δ. είναι Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά «GR 71 Περιοχή πόλης Ιωαννίνων», σύμφωνα με την έκδοση «Important Bird Areas in Europe» (Bourdakis & Vareltzidou 2000) του BirdLife International και τον χάρτη με τα όρια της περιοχής που έχει παραχθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ (μαύρη οριογραμμή του Χάρτη 1).
Δεν αναφέρεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που προέρχονται από την υλοποίηση του έργου «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας» που χρηματοδοτήθηκε από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, το μεγαλύτερο μέρος, καθώς και ένα τμήμα εκτός της περιοχής αναφοράς του Σ.Π.Δ. πληρεί τα κριτήρια για ένταξη στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της ορνιθοπανίδας, σύμφωνα με το Άρθρο 4 της Οδηγίας για τα Πουλιά 79/409/ΕΟΚ (πορτοκαλί οριογραμμή του Χάρτη 1).
Δεν λαμβάνεται υπόψη η «Πρόταση Δημιουργίας Ορνιθολογικού-Περιβαλλοντικού Πάρκου Παμβώτιδας» που έχει καταθέσει η Ε.Ο.Ε. το Φεβρουάριο του 2008 σε όλους τους αρμόδιους φορείς και έχει τύχει καθολικής αποδοχής τόσο από πλευράς του ΥΠΕΧΩΔΕ (εντάσσεται τόσο στην Α’ όσο και στην Β’ φάση στο «Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων»), όσο και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων, του ΕΘΙΑΓΕ, Σ.Γ.Ε. (Σταθμός Γεωργικής Έρευνας) Ιωαννίνων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, του ΤΕΕ Ιωαννίνων, των τοπικών ΜΚΟ (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, Πίνδος Περιβαλλοντική κ.α.), ενώ εκκρεμεί εκπόνηση της προκαταρκτικής μελέτης που έχει ανατεθεί στο ΚΕΤΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) Ηπείρου.
Η ζώνη Β δεν περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας περιφερειακά της λίμνης παρά μόνο την περιοχή Β.2. Όμως και η περιοχή Λογγάδων–Βασιλικής–Καστρίτσας περιλαμβάνει γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας οι οποίες αδικαιολόγητα εντάσσονται σε άλλο καθεστώς προστασίας, δεδομένου μάλιστα ότι είναι εφαπτόμενες της Ζώνης Α και επηρεάζουν άμεσα το υδάτινο οικοσύστημα.
Δεν υπάρχει μέριμνα ώστε, σύμφωνα με τον ν. 1650/86 άρθρο 18 παρ. 4, η ζώνη Β να πλαισιώνει την Ζώνη Α’ ώστε «τα αναγκαία μέτρα προστασίας να κλιμακώνονται κατά ζώνες». Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και όπως αναφέρεται τόσο στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη όσο και στο Σχέδιο Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας «επιβάλλεται παράλληλα η εφαρμογή ορισμένων μέτρων στις γειτονικές αγροτικές εκτάσεις», ιδιαίτερα σε αυτές που φιλοξενούν είδη της ορνιθοπανίδας που είναι προτεραιότητας διατήρησης. Είναι σαφές ότι η ένταξή αυτών των αγροτικών περιοχών σε κάθε άλλο καθεστώς κάνει την προστασία των ειδών που φιλοξενούν επισφαλή.
No comments:
Post a Comment