Tuesday, January 5, 2010

Την αποκατάσταση του Οικοσυστήματος της Λίμνης ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

Νέοι Αγώνες, Συντάκτης: Αλέξανδρος Θεμελής
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
Αυστηρότερα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος της λίμνης

"Την αντίθεση του στα όσα προβλέπει το Σχεδίου Προεδρικού ∆ιατάγµατος για την προστασία της λίμνης εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Το θέμα της προστασίας της λίμνης πρόκειται να συζητηθεί άμεσα στο νομαρχιακό συμβούλιο και για αυτό ο Σύλλογος έκανε γνωστές τις απόψεις του επί του Π.Δ. κοινοποιώντας τις θέσεις και τις προτάσεις του. Βασική του ένσταση η έλλειψη επαρκών μέτρων για την προστασία ολόκληρου του οικοσυστήματος της λίμνης.

Έγιναν εγκλήματα
Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων αφού µελέτησε το σχέδιο Π.∆. εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η Λίµνη Παµβώτιδα δεν είναι ένας απλός βιότοπος που χρειάζεται προστασία, αποτελεί οικονοµικό παράγοντα της περιοχής και στηρίζει οικονοµικά χιλιάδες οικογένειες.

Προσθέτει δε πως διαθετει σπάνια είδη πανίδας τα οποία απειλούνται με εξάφανιση αν δεν προστατευτεί το περιβάλλον τους, το οποίο, όπως τονίζουν καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από αλόγιστες ανθρώπινες επεµβάσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Υπουργείο Γεωργίας προκειµένου να προσφέρει στη γεωργία καλλιεργούµενες εκτάσεις κατά τη δεκαετία του 1960 προέβηκε στην κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και στην αποξήρανση της λίµνης Λαψίστα. Το 1970-71 κατασκεύασε αναχώµατα πέριξ της λίµνης Παµβώτιδας µεταβάλλοντάς την όµως σε κλειστή δεξαµενή, για τις ανάγκες της άρδευσης.

Αυτά τα αναχώµατα, σημειώνει η ανακοίνωση, απέκλεισαν την επικοινωνία της λίµνης µε τις αµφίδροµες πηγές του όρους Μιτσικέλι και τους υδροβιότοπους, με αποτέλεσμα η λίµνη να στερηθεί πολλών εκατοµµυρίων m3 καθαρού νερού

Υπάρχει ακόμα ελπίδα
Ο Συλλόγος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της λίμνης αφού όπως επισημαίνει μπορεί σήµερα το οικοσύστηµά της να είναι διαταραγµένο, έχει όµως µέσα του φοβερή δυναµική ανάκαµψης.

Καθιστά δε την πολιτεί υπεύθυνη για την αποκατάστασή του, θυμίζοντας παράλληλα πως για το σκοπό αυτό το 2004 συντάχθηκε το «Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας» στο οποίο καταγράφονται λεπτοµερώς η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής, τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή του οικοσυστήµατος και αντίστοιχα τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η Παµβώτιδα να επανακτήσει τη φυσική της λειτουργία.

Να απομακρυνθούν άμεσα τα αναχώματα
Ο Σύλλογος ζητά την άμεση απομάκρυνση των αναχωμάτων που έχουν δημιουργηθεί πέριξ της λίμνης, χαρακτηρίζοντάς τα ως τον βασικότερο παράγοντα καταστροφής του οικοσυστήματός της. Αναφέρει δε πως το ∆ιαχειριστικό Σχέδιο θεωρεί ιδιαίτερα αρνητική για το οικοσύστηµα τη βαθµιαία στέρηση των υγρολιβαδικών εκτάσεων στις παρόχθιες περιοχές µε τη δηµιουργία των αναχωµάτων και το συνεχές µπάζωµα των υγρολίβαδων, και προτείνει την καταστροφή τους.

Την αποκατάσταση του λιµναίου οικοσυστήµατος και τη λειτουργία της Παµβώτιδας ως λίµνη-οικοσύστηµα υποστηρίζει και ο Φορέας ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας. Ειδικότερα, στο δελτίο τύπου του ∆.Σ του Φορέα κατά τη συνεδρίαση του ∆εκεµβρίου 2007, τάσσεται κατά της διατήρησης της λίµνης ως λεκάνη νερού, όπως

διαµορφώθηκε µε την κατασκευή κρηπιδωµάτων και αναχωµάτων και αποφασίζει για ένταση των προσπαθειών αποκατάστασης της φυσικής λειτουργίας της. Προβαίνει σε απαρίθµηση των αιτιών που καθιστούν την Παµβώτιδα µη αειφορική λίµνη και προτείνει δέσµη µέτρων επισηµαίνοντας µεταξύ άλλων ότι το µέγεθός της έχει µειωθεί δραµατικά από την κατασκευή κρηπιδωµάτων και αναχωµάτων, σε πρώην υγρολίβαδα."
---------------------------


Ηπειρωτικός Αγών, της Βαρβάρας Αγγέλη , Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας
"Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος είναι ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων από το περιεχόμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την προστασία της λίμνης το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αυτόν τον μήνα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ο Σύλλογος κατέθεσε από τις 24 Δεκεμβρίου τις γραπτές του απόψεις στο θεσμικό αυτό όργανο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση. Οι βασικές του ενστάσεις είναι δύο. Η πρώτη αφορά στο ότι το σχέδιο δεν μεριμνά για μέτρα αποκατάστασης του οικοσυστήματος και η δεύτερη στο ότι δεν προτείνει αυστηρότερα μέτρα από τα ήδη ισχύοντα βάσει της θεσμοθετημένης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του, ο σύλλογος αναφέρει ότι το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος δεν λαμβάνει υπόψη το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης, στο οποίο καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση και προτείνονται μέτρα αποκατάστασης του οικοσυστήματος. (...)

Παράλληλα, ο σύλλογος παραπέμπει στο διαχειριστικό σχέδιο για τη λίμνη όπου αναφέρεται: «Το ανάχωμα που υψώθηκε περιμετρικά της λίμνης των Ιωαννίνων (χωματόδρομος Αμφιθέα-Μονή Ντουραχάνη) και κρηπίδωμα (χωματόδρομος Μπογιάννου-στροφή Κατσικάς) την περίοδο 1969-1974 οριοθέτησαν με αυθαίρετο τρόπο τη λίμνη. Τα αναχώματα απέκοψαν από τη λίμνη ζωτικές της εκτάσεις οι οποίες ανέρχονται στο 10% της λιμναίας επιφάνειας και έδωσαν βάση για μπαζώματα και καταστροφή παραλίμνιων βιότοπων». (...)

Τέλος, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του. Χαρακτηριστική είναι η εξής αναφορά του: «Οποιαδήποτε πράξη της διοίκησης εισάγει ρυθμίσεις με τις οποίες υπάγει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης περιοχές ευπαθών και απειλούμενων οικοσυστημάτων, δίχως να απαγορεύει δραστηριότητες που από τη φύση τους φαλκιδεύουν τις φυσικές λειτουργίες αυτών και δίχως να επιβάλλει μέτρα αποκατάστασης της ήδη επελθούσας βλάβης, όχι μόνο δεν εκπληρώνει τις ανωτέρω εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις, αλλά ενεργεί αντιθέτως προς αυτές!». Και συνεχίζει λέγοντας: «Η αποτελεσματική προστασία του ευπαθούς οικοσυστήματος δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης αλλά αυτή έχει ευθεία εκ του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος υποχρέωση να θέσει την περιοχή σε καθεστώς αυστηρότερης προστασίας η οποία αυστηρότερη προστασία αυταποδέκτως δεν επιτυγχάνεται με την επανάληψη των ήδη ισχυουσών αναποτελεσματικών ρυθμίσεων»"
-----------------------------

Update 07.01.10 Πρωϊνά Νέα, Ολόκληρο το άρθρο εδώ,
Την αποκατάσταση του Οικοσυστήματος της Λίμνης ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος


"Την αποκατάσταση του διαταραγμένου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας προτάσσει ως πρωταρχική αναγκαιότητα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των προτάσεων που διατυπώνει γραπτώς προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση για την έγκριση του περίφημου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη.
Οι επισημάνσεις του συγκεκριμένου φορέα έχουν ιδιαίτερη σημασία μιας και από ένσταση του Συλλόγου ξεκίνησε η υπόθεση της ακύρωσης της προηγούμενης ΚΥΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας...

Ο σύλλογος εστιάζει στην επισήμανση του Διαχειριστικού Σχεδίου ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική για το οικοσύστημα η βαθμιαία στέρηση των υγρολιβαδικών εκτάσεων στις παρόχθιες περιοχές, με τη δημιουργία των αναχωμάτων και το συνεχές μπάζωμα των υγρολίβαδων, προτείνοντας την καταστροφή των αναχωμάτων και την απομάκρυνση των μπαζών.

Επιβάλλεται σύμφωνα με το Δ.Σ., η καταστροφή και απομάκρυνση των άχρηστων τώρα αναχωμάτων, ώστε ανεμπόδιστα να επικοινωνήσει η λίμνη με τις αμφίδρομες πηγές του όρους Μιτσικέλι και τους υδροβιότοπους (υγρολίβαδα), καθώς και να επανακτήσει τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμόυ της, λειτουργώντας πλέον όπως παλιά ως Λίμνη-Οικοσύστημα. Σύμφωνα με τα αναφερθέντα, προκύπτει η υποχρέωση της Διοίκησης να εισάγει στο Π.Δ. ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την αποκατάσταση του διαταραχθέντος οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, διότι είναι ο μόνος τρόπος που θα ανακόψει την καταστροφική πορεία της λίμνης και θα διασφαλίσει την επιβίωση της."

No comments: