Καθημερινή, Του Γιωργου Λιαλιου
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
Παρελθόν αποτελούν οι «δημιουργικές» παρεμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ στο ρυθμιστικό σχέδιο των Ιωαννίνων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος απέσυρε την επίμαχη μελέτη, που δέχθηκε ισχυρή κριτική καθώς προέβλεπε την τσιμεντοποίηση μεγάλων εκτάσεων γύρω από τη λίμνη και στα χωριά των Ιωαννίνων. Και έδωσε για διαβούλευση στους φορείς τις αρχικές, σαφώς ηπιότερες, προτάσεις των μελετητών. Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται η συζήτηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της Παμβώτιδας, που σε συνδυασμό με το νέο ρυθμιστικό θα θέσουν τη βάση για ένα βιώσιμο μέλλον για ολόκληρη την περιοχή των Ιωαννίνων.
Από όνειρο, εφιάλτης
Η δημιουργία του πρώτου ρυθμιστικού σχεδίου για τα Ιωάννινα μετετράπη από όνειρο σε εφιάλτη για την περιοχή, μετά τις «δημιουργικές» παρεμβάσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος στη μελέτη των επιστημόνων (το θέμα ανέδειξε η «Κ» με διαδοχικά δημοσιεύματα στις 15 και 17 Νοεμβρίου). Μάλιστα η έκταση των επεμβάσεων ήταν τέτοια που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επιστημόνων που συνέταξαν την αρχική μελέτη, οι οποίοι και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ενάντια στο υπουργείο!
Επείγον έγγραφο
Τη δικαστική εμπλοκή πρόλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος: με επείγον έγγραφο που απέστειλε προ ημερών (9.12.09, αρ. πρωτ. 43920) απέσυρε την τροποποιημένη μελέτη και έδωσε για διαβούλευση τις αρχικές προτάσεις των επιστημόνων. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας των παρεμβάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην αρχική μελέτη ήταν 40 τ.μ., ενώ στην τελική μελέτη μειώθηκε στα 25 τ.μ.! Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 40.000 στρέμμ. πρασίνου λιγότερα.
Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές η διαδικασία διαβούλευσης για την κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας. «Στόχος του νέου πλαισίου πρέπει να είναι όχι μόνο να προστατεύσει τη λίμνη των Ιωαννίνων, αλλά και να αποκαταστήσει λάθη που έγιναν στο παρελθόν», λέει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της λίμνης, κ. Πέτρος Τσουμάνης. «Το οικοσύστημα της περιοχής παλαιότερα είχε δεχθεί σημαντικά πλήγματα, όπως την αποξήρανση (το 1954 - 58) του υγρότοπου Λαψίστας, τον περιορισμό της λίμνης με αναχώματα και τάφρους, το μπάζωμα περιοχών. Επιπλέον, όλη η παραλίμνια ζώνη δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς γειτνιάζει με αστική περιοχή».
Το Προεδρικό Διάταγμα θα έρθει να κλείσει το κενό που δημιουργήθηκε στο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής μετά την προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να τη θεσπίσει με υπουργική απόφαση (λιγότερο «ισχυρή» νομικά από ένα Προεδρικό Διάταγμα) και τη συνεπακόλουθη απόρριψή της από το ΣτΕ (απόφαση 3595/2007). Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ορνιθολογική Εταιρεία τάσσονται υπέρ της καταστροφής των αναχωμάτων που έγιναν τη δεκαετία του ’70 για αρδευτικούς λόγους και της αποκατάστασης των υγρότοπων γύρω από τη λίμνη. Η Παμβώτιδα καταλαμβάνει σήμερα έκταση 22 τετρ. χλμ. και έχει μέσο βάθος 4 μέτρα και υποστηρίζει ένα πλούσιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από ψάρια, πουλιά και αμφίβια.
No comments:
Post a Comment