Νέοι Αγώνες, του Βασίλη Ασωνίτη
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φυσικές μεταβολές στο οικοσύστημα τής Παμβώτιδας σημειώθηκαν αρκετές στο πέρασμα τού χρόνου. Δύο όμως γεγονότα σημάδεψαν την τύχη της. Η δεκαετία τού 1960 με την αποξήρανση τής Λαψίστας και τα έτη 1970 -71 με την αποκοπή τής λίμνης από τούς υδροβιοτόπους τής Αμφιθέας, τής Ανατολής και τής Κατσικάς [αναχώματα ].
Το οικοσύστημα κ α τ έ ρ ρ ε υ σ ε . Σύμφωνα με τα δεδομένα μελετών και επιστημονικών εργασιών παρατηρείται από το 1970 μέχρι σήμερα συνεχής υποβάθμιση σε όλες τις παραμέτρους τού οικοσυστήματος. Βιολογικές, ψάρια και αλιεία, εισροές και τοξικά, δυνατότητες χρήσεων και δύναμη αυτοκαθαρισμού. (...)
Δεν μπορούμε να μιλάμε για διατήρηση των αναχωμάτων όταν αιτία τής καταστροφής είναι τ' αναχώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την κατασκευή ξενοδοχειακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων [Β Φάση ρυθμιστικού σχεδίου] χωρίς να έχουμε υγιές περιβάλλον.
Τί είναι τα Γιάννενα χωρίς την λίμνη; Μια πόλη όπως και κάθε άλλη πόλη τής χώρας. Η λίμνη είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας, μιας πόλης. (...)
Ονειρευόσαστε την χάραξη και άλλων ποδηλατοδρόμων με κατασκευή νέου αναχώματος μπαζώνοντας την όχθη τής λίμνης από την Ντραμπάτοβα μέχρι αντλιοστάσιο Πόρου όταν είναι γνωστές ήδη οι συνέπειες για το οικοσύστημα [Β φάση ρυθμιστικού σχεδίου];
Αλήθεια ποια προσφορά για την πόλη μπορεί να κρύβει η κατασκευή τού υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή τής λίμνης;
No comments:
Post a Comment