Tuesday, December 15, 2009

Ρυθμιστικό ξανά από την αρχή

Ολόκληρη η επιστολή του ΤΕΕ εδώ

Ηπειρωτικός Αγώνας, της Βαρβάρας Αγγέλη
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Με νέα του επιστολή προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, το Τεχνικό Επιμελητήριο επανέρχεται και προτείνει να γίνει παρουσίαση και των δύο εκδοχών της μελέτης (της μελετητικής ομάδας και του υπουργείου) το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου οι φορείς της περιοχής να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση.
Μετά από διεξοδική ανάλυση του περιεχομένου και των δύο εκδοχών της μελέτης, το ΤΕΕ εκτιμά ότι σε αυτές διατυπώνονται προτάσεις με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους ενώ σε πολλά σημεία βρίσκονται (και οι δύο) σε αντίθεση κατεύθυνση σε σχέση με τους στόχους που διατυπώνονται στην α’ φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου. (...)

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Αστικός αναδασμός και πράσινο
Το πρώην υπουργείο για την περιοχή του Μάτσικα προτείνει ειδική μελέτη που θα καθορίσει τους όρους δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη) ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή. Το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι η γη του Μάτσικα είχε διανεμηθεί ως γεωργική για αποκατάσταση των προσφύγων. Τα αγροτεμάχια έχουν μακρόστενο σχήμα κατάλληλο για γεωργική χρήση και όχι για οικιστική εκμετάλλευση, όπως σημειώνει. Προτείνει δε η περιοχή να αντιμετωπιστεί ως αστικό πράσινο και χώρος αθλητισμός και αναψυχής με ειδική μελέτη για την γενική οργάνωση του συνόλου της παραλίμνιας ζώνης. Για την αποκατάσταση των ιδιοκτητών, το ΤΕΕ προτείνει πολεοδομικό αστικό αναδασμό, σε έκταση προσδιορισμένη στην περιοχή ή -και σε άλλες καθαρά πολεοδομημένες ή προς πολεοδόμηση δημοτικές ή δημόσιες εκτάσεις.(...)

Όχι πολεοδομικό κέντρο ο Άγιος Ιωάννης
Για ορισμένα από τα δευτερεύοντα πολεοδομικά κέντρα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά μέτρα που να ενισχύουν τη λειτουργικότητά τους (ποδηλατόδρομους, δημιουργία εσωτερικού δακτυλίου, πεζοδρομήσεις). Για τον Άγιο Ιωάννη, συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η χωροθέτησή του ως δευτερεύοντος πολεοδομικού κέντρου θα πρέπει να επανεξετασθεί. «Η περιοχή αυτή είναι δομημένη. Η άμεση γειτνίασή του με το αεροδρόμιο και το καθεστώς που ισχύει με την επέκταση του, καθιστούν προβληματική τη χωροθέτησή του. Η γραμμική ανάπτυξη του κέντρου δεν αιτιολογείται» τονίζεται.

Πάρκινγκ στο στάδιο Ζωσιμάδων
Το Τεχνικό Επιμελητήριο συμφωνεί με την απομάκρυνση του σταδίου Ζωσιμάδων και προτείνει στη θέση του να προβλεφθεί σε μικρό τμήμα η κατασκευή πολυώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης και να μελετηθεί η οργάνωση του υπέργειου χώρου σε ελεύθερο χώρο πράσινου, χωρίς την κατασκευή κολυμβητηρίου. «Η θέση του κολυμβητηρίού να καθοριστεί αλλού» τονίζει. Όσο για τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά, συμφωνεί καταρχήν. Θεωρεί όμως ότι ο χώρος με δυσκολία θα μπορέσει να καλύψει και όλες τις άλλες προτεινόμενες χρήσεις στην περιοχή.

Πράσινο το στρατόπεδο Βελισσαρίου
Η ευρύτερη περιοχή Βελισάριος-Πυρσινέλλα πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα πρασίνου και να λειτουργήσει κύρια σαν ενιαίο πάρκο πρασίνου και αναψυχής, σύμφωνα με το ΤΕΕ. Προτείνει δε να προσδιοριστεί συγκεκριμένη έκταση στο πάρκο για την ανάπτυξη του διοικητικού κέντρου. Στη μελέτη ανάπλασης του πρασίνου προτείνει να συμπεριληφθεί και ο λόφος Κιάφας, όπως και η απομένουσα περιοχή του άλσους Κουραμπά, το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου.

Όχι στο γκολφ
Το ΤΕΕ συμφωνεί με το παραλίμνιο μητροπολιτικό πάρκο (αθλητικός και πολιτιστικός χώρος, πλατείες, εστίαση-αναψυκτήρια). Συμφωνεί ακόμα και στο να επιτραπεί η ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όχι όμως κατοικιών, διευκρινίζοντας ότι ο συντελεστής δόμησης θα πρέπει είναι πολύ μικρός. Θετικό είναι και στο οικολογικό πάρκο, όχι όμως με την εγκατάσταση γκολφ και λειτουργία ιππικού κέντρο σε αυτό.

Όχι στο επιχειρηματικό πάρκο στη Βουνοπλαγιά
Δεν συμφωνεί με την πρόταση για επιχειρηματικό πάρκου Βουνοπλαγιάς, με το σκεπτικό ότι η περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη οικιστικά. «Ναι» λέει και στην πρόταση για αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής αλλά θεωρεί την επέκτασή της μη υλοποιήσιμη. Επίσης, «η δημιουργία νέου βιοτεχνικού πάρκου Γραμμενοχωρίων σε πλεονεκτική θέση δίπλα σε κόμβο της Ιόνιας Οδού, στην περιοχή του δήμου Μπιζανίου, είναι προτιμότερη και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ΒΙΠΕ Ροδοτοπίου».

Να χωροθετηθούν οι πτηνο-κτηνοτροφικές ζώνες
Ο έλεγχος και η προστασία της γεωργικής γης καθώς και η χωροθέτηση ζωνών πτηνο-κτηνοτροφικών ιδίως εγκαταστάσεων θα πρέπει να αποσαφηνισθούν, όπως αναφέρει το ΤΕΕ, και να διαχωριστούν από τη γεωργική γη στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου και όχι να μετατοπισθούν οι επιλογές στα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ.

Ναι στο τραμ, όχι στην επέκταση της Γεννηματά
Το ΤΕΕ εκφράζει για άλλη φορά τη θετική του γνώμη για το τραμ. Όσο για την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, διαφωνεί με τις υπογειοποιήσεις, σημειώνοντας δε ότι είναι απαραίτητη η κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στις διασταυρώσεις της παράκαμψης με το αστικό δίκτυο. Για την επέκταση της οδού Γεννηματά έως τον κόμβο του Κουτσελιού, το ΤΕΕ λέει «όχι». «Αλλοιώνει την φιλοσοφία οργάνωσης των λεωφόρων και διευκολύνει διαμπερή κίνηση διά της πόλης» τονίζει. Τέλος, προτείνει η νοτιοδυτική είσοδος της σήραγγας του Δρίσκου της Εγνατίας οδού να συνδεθεί με την εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων στη θέση Μάζια, ώστε μαζί με την Εγνατία Οδό και με την Ιόνια Οδό να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο εξωτερικό δακτύλιο του Λεκανοπεδίου.

No comments: