Wednesday, March 23, 2011

Τα ποτάμια της… καφεΐνης

Ηπειρωτικός Αγών, Σωτήρης Αργύρης
Τα ποτάμια της… καφεΐνης


Με εξαφάνιση ειδών απειλείται ο Αμβρακικός λόγω της ρύπανσης, ενώ η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων έχει γίνει «μπαλάκι» με τους ιθύνοντες να ενδιαφέρονται μόνον για τις χωροθετήσεις των ΧΥΤΥ

Οι επισημάνσεις των επιστημόνων για την «άθλια κατάσταση» πέφτουν ουσιαστικά στο κενό, ενώ κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση έχουν εγκλωβιστεί στις αδυναμίες τους και δείχνουν απρόθυμες να προχωρήσουν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Έτσι, τα υδατικά συστήματα της περιοχής, από τη λίμνη Παμβώτιδα μέχρι τον ποταμό Λούρο και από τις εκβολές του Καλαμά μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο, επιβαρύνονται όλο και περισσότερο και επιπροσθέτως κινδυνεύουν με εξαφάνιση πολύτιμα είδη της ιχθυοπανίδας. (...)

Οι έρευνες δείχνουν ακόμη ότι μια σειρά παραγόντων επιβαρύνουν τα υδατικά συστήματα της Ηπείρου και συγκεκριμένα:

*Τα φάρμακα, διότι παρά την επεξεργασία τους από τους βιολογικούς καθαρισμούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του δήμου Ιωαννιτών ορισμένες τοξικές ενώσεις παραμένουν ανθεκτικές και οδηγούνται στα ποτάμια, κυρίως στον Καλαμά.

*Τα βιομηχανικά απόβλητα, ειδικά στον ποταμό Λούρο, οδηγούνται ανεπεξέργαστα στον Αμβρακικό Κόλπο, ενώ και αγροχημικά, μέσω του ποταμού Αράχθου απολήγουν στο ίδιο υδατικό σύστημα και το επιβαρύνουν.

*Η αστική και γεωργική ρύπανση καθώς και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στην Αμφιλοχία.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είδη του Αμβρακικού εξαλείφονται ή μεταναστεύουν λόγω της συνεχιζόμενης ρύπανσης, με τον Τρ. Αλμπάνη να διευκρινίζει ότι «η ρύπανση είναι η κύρια αιτία μείωσης των διάφορων οργανισμών», να προσθέτει ότι «τα πράγμα είναι πολύ δύσκολα» και παράλληλα να προτείνει διαρκείς και αυστηρούς ελέγχους. Διότι, όπως εξήγησε στο ακροατήριο (μαθητές, φοιτητές, αιρετοί και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας), «μπορεί να έχουμε εξαφανίσεις πολλών ειδών».



Λίγα σκουπίδια



Το κόστος από τη μη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων είναι και οικονομικό και περιβαλλοντικό. Ο Νίκος Χρυσόγελος, θεωρεί πως ευθύνη έχουν οι εμπλεκόμενοι (πολιτεία, αυτοδιοίκηση, πολίτες) και ζητούμενο αποτελεί «να αλλάξει η εικόνα της Χημείας». «Τα σκουπίδια είναι πρώτα στο μυαλό μας», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε για να καταδείξει τη συνευθύνη όλων και απορρίπτει τη διαδικασία με τους ΧΑΔΑ (χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων). Η πρότασή του μέλους των Οικολόγων Πράσινων –από 1-1-2012 αναλαμβάνει καθήκοντα ευρωβουλευτή- κατατείνει πρωτίστως στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων (λιγότερη κατανάλωση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση πραγμάτων). «Η ανακύκλωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπερβολική κατανάλωση», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους πολίτες, καλώντας τους, τέλος, να γίνουν συμμέτοχοι στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα να έχουν ως κυρίαρχη λογική αυτή των «μηδενικών αποβλήτων».

No comments: