Ηπειρωτικός Αγών, του Βασίλη Μασσαλά
εδώ
(Ο Βασίλης Μασσαλάς είναι αντιδήμαρχος Ιωαννίνων με αρμοδιότητα με αρμοδιότητα τις τεχνικές υπηρεσίες, τα έργα υποδομών-ανάπτυξης και τους κοινόχρηστους χώρους)
Θα προσπαθήσω να εκθέσω τις απόψεις μου για τα παραπάνω ζητήματα ξεκινώντας από μια σημαντική προϋπόθεση. Τα Γιάννενα είναι η λίμνη τους και η λίμνη Παμβώτιδα είναι τα Γιάννενα. Δεν μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο, επομένως η ανάγκη προστασίας της λίμνης είναι συστατικό στοιχείο της ύπαρξης της πόλης μας, και το ΠΔ προστασίας της λίμνης πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
Ο φόβος για το Natura
Η θεσμοθέτηση περιοχών Natura είναι θετική για τις περιοχές που έχουν ανάγκη προστασίας, αλλά τελικά σαν όρος είναι πολύ γενικός και δεν επηρεάζει ούτε την εκπόνηση Γ.Π.Σ (Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων), ούτε πιθανές επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, ούτε χρήσεις στον εξωαστικό χώρο, θέματα που έχουν θορυβήσει πολλούς συμπολίτες μας. Αυτό που μας επιβάλλει μια περιοχή Natura είναι η ρύθμιση της περιοχής για να μη δρούμε ανεξέλεγκτα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς τις κατάλληλες μελέτες, απαγορεύοντας ουσιαστικά μόνο τη βαριά βιομηχανία.
Ο νόμος για την βιοποικιλότητα υπεισέρχεται σε ρυθμίσεις που πιθανόν υπερβαίνουν την αρμοδιότητά του. Η ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να προέρχεται από διατάγματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εκτάσεις των εντός σχεδίων περιοχών, την κατανομή της έκτασης του μέσου κλήρου σε κάθε περιοχή, την χωροθέτηση ειδικών δραστηριοτήτων στον εξωαστικό χώρο. Προσωπικά έχω την άποψη ότι πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού που προέρχεται από σύνταξη χωροταξικών σχεδίων και όχι σαν αφορισμός.
Οι προτάσεις
Η πάγια πρακτική που διέπει τον σχεδιασμό είναι ότι, σε συνολικούς σχεδιασμούς, όπως είναι το ρυθμιστικό σχέδιο, λαμβάνουμε υπόψη όλα τα ειδικά σχέδια, όπως πχ το ΠΔ της λίμνης, ΠΔ για πjavascript:void(0)αραδοσιακούς οικισμούς, για αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.. Η θεσμοθέτηση λοιπόν του ΠΔ για την λίμνη, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άμεση υποχρέωσή μας για να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων από την ΕΕ, προηγείται θεωρητικά του ρυθμιστικού. Στην περίπτωσή μας όμως η εκπόνηση του ρυθμιστικού σχεδίου έγινε, ενώ είχε ήδη εκπονηθεί η ΕΠΜ για τη λίμνη και ίσχυε η ΚΥΑ. Και οι δύο λήφθηκαν υπόψη από τους μελετητές του ρυθμιστικού σχεδίου. Επομένως το ρυθμιστικό μπορεί άμεσα να προχωρήσει παράλληλα με το ΠΔ της λίμνης.
Πριν λοιπόν μιλήσω για την ουσία του σχεδίου ΠΔ για την λίμνη και τα λάθη τα οποία έχει, εκτιμώ ότι οι προτάσεις μας προς το υπουργείο θα πρέπει να διέπονται από τις παρακάτω αρχές.
* Άμεση ανασύνταξη του ΠΔ για τη λίμνη για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θεσμικό πλαίσιο προστασίας, με πιθανή αναστολή πχ της έκδοσης οικοδομικών αδειών στα 300 μέτρα μέχρι τη θέσπισή του.
* Άμεση επικαιροποίηση της ΕΠΜ για να μην υπάρχει κίνδυνος προσβολής του ΠΔ στο ΣΤΕ.
* Άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση του οργανισμού ρυθμιστικού σχεδίου και ολοκλήρωση της ρυθμιστικής μελέτης και του αντίστοιχου ΠΔ.
Τα προβλήματα του Προεδρικού Διατάγματος
Η βασική μου εκτίμηση είναι ότι το ΠΔ για τη λίμνη δεν προστατεύει εκεί που είναι αναγκαίο και ρυθμίζει εκεί που δεν χρειάζεται. Έπρεπε να είναι πιο αυστηρό στις περιοχές που έχουν άμεση σχέση με την λίμνη, (περιοχές ζώνης Α), και να είναι πολύ πιο γενικό στις υπόλοιπες περιοχές.
Μιλάει πχ για ενίσχυση των ιχθυοαποθεμάτων στην λίμνη, αντιμετωπίζοντάς την σαν αλιευτικό πόρο, και όχι για ενίσχυση της βιοποικιλότητας, με ανάκαμψη πληθυσμών ειδών, τα οποία τείνουν να εξαφανισθούν η έχουν ήδη εξαφανισθεί. Επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη ζώνη προστασίας των 300 μέτρων, προσβάλλοντας το φυσικό περιβάλλον και βέβαια τους πληθυσμούς των πουλιών. Καταργεί το υψόμετρο που αποτελεί το ελάχιστο αποδεκτό όριο για τον όγκο των νερών της λίμνης και οδηγό για την οριοθέτησή της. Δεν αναφέρεται στο σπάσιμο των αναχωμάτων, ειδικά στην πλευρά της Αμφιθέας, και την απόδοση στην λίμνη περιοχών που της ανήκουν. Δεν αντιμετωπίζει τη ρύπανση της λίμνης από φερτά υλικά, οργανικά, φυτοφάρμακα, αστικά απόβλητα κλπ.
No comments:
Post a Comment