Νέοι Αγώνες, εδώ
http://www.real.gr
ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ
Οι πιέσεις που δέχεται το ποτάμι μεταξύ αυτών και από διάφορες βιομηχανίες είναι πολλές. Τα επίπεδα των αμμωνιακών και των νιτρικών είναι σαφώς αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά ειδικά για την τάφρο της Λαψίστας όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το πρόβλημα διογκώνεται», σημειώνει η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων Βασιλική Πουλιάνου, σε δηλώσεις της στην αθηναϊκή εφημερίδα.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο. Αντίθετα ορισμένα μέτρα που είχαν ληφθεί σήμερα έχουν ατονήσει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και πρέπει να έρθουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος», σχολιάζει από την πλευρά του ο Πάνος Παππάς, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς».
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Δεκεμβρίου, στην είσοδο και την έξοδο της τάφρου της Λαψίστας, η οποία τροφοδοτεί τον Καλαμά με νερό, οι δείκτες στα νιτρώδη παρουσίασαν υπέρβαση κατά 1.030%.
Το καλοκαίρι μάλιστα, όπως τονίζει ο Π. Παππάς, η υπέρβαση μπορεί να φτάσει και στο 14.000%. Παράλληλα στην έξοδο του νερού από τη λίμνη της Παμβώτιδας τα νιτρώδη σημειώνουν υπέρβαση της τάξεως του 1.100%, ενώ το αμμώνιο κατά 725%.
«Υποτίθεται πως οι εγκαταστάσεις της Βιομηχανικής Περιοχής διοχετεύουν τα λύματά τους επεξεργασμένα στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης. Όμως δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν τελικά έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία».
Καταγγελίες
«Οι καταγγελίες από πολίτες για ρύπανση του Καλαμά είναι καθημερινές, όμως κανείς δεν έχει πιαστεί επ' αυτοφώρω και όλοι εμείς βλέπουμε απλώς τις συνέπειες», αναφέρει ο Π. Παππάς και προσθέτει πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπιστεί ακόμη και στο σύστημα όμβριων υδάτων βοθρολύματα.
«Για να ξέρουμε τι καταλήγει μέσα στο ποτάμι πρέπει να ξεκινήσουν έλεγχοι στις εκροές όλων των εγκαταστάσεων πράγμα που τώρα δεν συμβαίνει και η εικόνα που έχουμε αφορά μόνο τον τελικό αποδέκτη. Στόχος μας είναι μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τοποθετηθούν φρεάτια για συλλογή δειγμάτων στην έξοδο κάθε μονάδας», τονίζει ο ίδιος.
Στην άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Καλαμάς σήμερα, όπως επισημαίνει ο Π. Παππάς, έχει συμβάλει και η κατά περιόδους κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, στον οποίο επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο 110.000 ευρώ για πλημμελή λειτουργία κατόπιν αυτοψίας από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Θέμα έχει τεθεί και για την «αντοχή» του, καθώς κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μέχρι το 2020 όμως σήμερα επεξεργάζεται 35.000 κυβικά την ημέρα έχοντας ήδη ξεπεράσει τις προδιαγραφές του.
Πάντως, σύμφωνα με τον δήμο Ιωαννιτών, έχει ήδη κατατεθεί στο ΕΣΠΑ σχέδιο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του μαζί με την κατασκευή αποχετευτικών έργων στους οικισμούς περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο όταν γίνει πραγματικότητα θα συμβάλει στη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης τόσο της λίμνης όσο και του Καλαμά. Μάλιστα αυτήν την περίοδο βρίσκεται υπό εκπόνηση το σχέδιο διαχείρισης απορροής του ποταμού και όπως αναφέρει η Β. Πουλιάνου μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία τόσο από το ΥΠΕΚΑ, όσο και από την Περιφέρεια και άλλους φορείς, η εικόνα σχετικά με την κατάσταση του ποταμού θα ξεκαθαρίσει.
No comments:
Post a Comment