Friday, February 5, 2010

Το ρόλοι για τη λίμνη χτυπάει μεσάνυχτα...

Νέοι Αγώνες, Γιώργος Τσακανίκα, Άλεξ Μπέγκα
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Οι αναφορές των ειδικών για τη λίμνη Παμβώτιδα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το λιμναίο οικοσύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Ο περιορισμός του όγκου των νερών, η συσσώρευση τοξικής ιλύος στον πυθμένα, ο ευτροφισμός, η εξαφάνιση της ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας είναι όψεις της νοσηρής κατάστασης του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν υπάρξουν ένα - δυο ζεστά καλοκαίρια είναι πιθανόν να έχουμε μαζικούς θανάτους ψαριών και άλλων οργανισμών και ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος. (...)

Ο ακρωτηριασμός του οικοσυστήματος με την αποξήρανση της λίμνης της Λαψίστας και τα αναχώματα απέκλεισαν την επικοινωνία της λίμνης με τις πηγές του Μιτσικελιού και τα υγρολίβαδα που παρέχουν τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού των νερών και αποτελούν χώρο εκκόλαψης και αναπαραγωγής.

Οι εισροές βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και όμβριων είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση της τοξικής ιλύος του πυθμένα και την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών που καταναλώνουν το διαθέσιμο οξυγόνο.

Ορισμένοι από τους μικροοργανισμούς (τοξικά κυανοφύκη) που αναπτύσσονται σε συνθήκες ευτροφισμού, παράγουν τοξίνες που καθιστούν επικίνδυνες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. (...)

Με βάση την παραπάνω λογική προτείνουμε:

Την καταστροφή των αναχωμάτων και την απόδοση στη λίμνη των ρηχών εκτάσεων που παραδοσιακά πλημμύριζαν.

Την αποκατάσταση της επικοινωνίας της λίμνης με τη λεκάνη απορροής του Καλαμά.

Τη δημιουργία υποδομών συλλογής των ομβρίων, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και τη σύνδεσή του με το βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

Σύνδεση όλων των βιομηχανιών και βιοτεχνιών με βιολογικό καθαρισμό στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Την ορθολογική και ελεγχόμενη εφαρμογή της άρδευσης, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του λεκανοπεδίου.

Την απομάκρυνση της ιλύος και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την επεξεργασία και εναπόθεσή της.

Τη διατήρηση της ζώνης των 100 μέτρων γύρω από τη λίμνη προς την πόλη και των 300 μέτρων προς τις υπόλοιπες πλευρές.

Την άμεση παύση της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από τις εταιρείες εμφιάλωσης νερού.

Την προστασία του Μάτσικα από την οικιστική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας αθλητικού πάρκου που θα φιλοξενεί αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με τη Λίμνη.

No comments: