Saturday, December 12, 2009

Στα κρυφά ο διάλογος για τη λίμνη

Ηπειρωτικός Αγώνας, της Βαρβάρας Αγγέλη
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

"Κι όμως, η δημόσια συζήτηση επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τη λίμνη έχει ξεκινήσει τυπικά, αλλά κάθε άλλο παρά δημόσια είναι! (...)

Απόδειξη της έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών, βασικού στοιχείου της δημοκρατίας, είναι ότι ακόμα και ο φορέας διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, δεν γνώριζε ούτε ότι ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση ούτε ότι το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος απεστάλη στη Νομαρχία από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας. Κι όλα αυτά ενώ ο χρόνος πιέζει. Η προθεσμία για την κατάθεση των απόψεων λήγει στις 28 Δεκεμβρίου.(...)

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος έρχεται ως «απάντηση» στην ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 22943/2003 περί χαρακτηρισμού της χερσαίας και λιμναίας περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχής οικοανάπτυξης. Η ΚΥΑ ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων."

Δημόσιος διάλογος, του Θύμιου Τζάλλα
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

"Το να θεωρεί ο νομάρχης ότι μια συζήτηση για ένα προεδρικό διάταγμα είναι αχρείαστη, δεν του επιτρέπει αυτομάτως να την κρατά κρυφή. Όταν απευθύνεις πρόσκληση σε μια κοινωνία προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της, δεν βάζεις μονόστηλη ανακοίνωση στις μέσα σελίδες μιας εφημερίδας, με τις ημερομηνίες κατάθεσης των προτάσεων να τρέχουν ήδη. Ενημερώνεις εγκαίρως, δίνεις στο διάλογο μεγάλη σημασία και τον αναδεικνύεις σε πολιτικό γεγονός. Πόσες θεσμικές συζητήσεις έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε στα Γιάννενα για τη λίμνη μας; Το διάλογο τον χρειαζόμαστε. Και, ακόμη περισσότερο από το διάλογο, χρειαζόμαστε καλούς συνομιλητές. Ανθρώπους που να χαίρονται τη συζήτηση, να ακούνε και να μην είναι κρυμμένοι στα στεγανά του ρόλου τους. Η επαρχιώτικη νοοτροπία «όσο λιγότερος ντόρος, τόσο καλύτερα» είναι προσβλητική για τους πολίτες. Και κυρίως: στέλνει το μήνυμα ότι είναι αχρείαστοι γιατί ο νομάρχης… ξέρει και δεν τους χρειάζεται. Και μόνο όμως οι χειρισμοί του στο θέμα της κατασκευής πεζόδρομου σε αμφίβολα όρια, αποδεικνύει ότι ο διάλογος όχι μόνο είναι αναγκαίος, αλλά επιβεβλημένος."

2 comments:

Anonymous said...

ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΖΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ.Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΘΕΣΗ.ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ.

PAPPAS THEMISTOKLIS said...

στην περιοχη της ντουραχανης απο τα 6 τελευταια σκιουρακια τα 2 τα ειδα νεκρα ,πατημενα απο αυτοκινητα.Πανε να πιουνε νερο απο την λιμνη και σκοτονωνται.αν υπηρχε μια σειρα απο εναερια καλωδια θα περναγανε πανω σε αυτα και τα 6 σκιουρακια ισως γυνοντανε 12.Στην περιοχη του στρουνιου κατω απο τον δρομο που διασχιζει το χωριο υπαρχει 1 διαζωμα απο μπετο.σε αυτο οφειλεται μαζικη εξωντοση χελωνας,πανε για νερο αλλα δεν μπορουν να γυρισουν.δεν ανεβενουν βλεπετε σκαλοπατια.Αναμεσα απο το στρουνι και το εργοταξειο (ΝΟΜΑΡΧΗ)για πρωτη φορα μετα απο χρονια ειδα ζευγαρι απο γερακια για πολλες μερες στην περιοχη.αραγε ποσοι γιανιωτες ξερουν οτι υπαρχει διπλα τους αυτος ο θησαυρος που ισως τα παιδια τους δεν θα δουνε ποτε?? Ο τροπος που που χειριζονται οι αρχες ενα τοσο σοβαρο θεμα δεν θημιζει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θημιζει ΣΥΜΟΡΙΑ.