Tuesday, February 22, 2011

Η Λίμνη δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια!..


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, Α. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος Συλ. Περ/ντος)
Η Λίμνη δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια!..


Η Παμβώτιδα δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια και αντιπαραθέσεις. Αν πράγματι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για το καλό της Λίμνης, οφείλουν να καταθέσουν άμεσα προτάσεις για βελτίωση του Προεδρικού Διατάγματος και να ζητήσουν την επίσπευση της υπογραφής του».
Αυτά δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Αριστείδης Σωτηριάδης, με αφορμή τις τοποθετήσεις όλων των Φορέων, το τελευταίο διάστημα, για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας.
Ο Σύλλογος σε χθεσινή ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «οι πολιτικοί ας αφήσουν τους λαϊκισμούς στην άκρη και ας διαισθανθούν την υποχρέωση που έχουμε σαν κοινωνία να επανορθώσουμε τις καταστροφές, που επιφέραμε στο οικοσύστημα. Ας σεβαστούν το στολίδι που μας χάρισε η φύση και στηρίζει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες».


Νέοι Αγώνες Ηπείρου, Αλέξανδρος Θεμελής
Δικαιωμένος για την προσφυγή κατά της ΚΥΑ του 2003


Απόλυτα δικαιωμένος δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, Αριστείδης Σωτηριάδης, αναφερόμενος στην προσφυγή που έκανε το 2006 κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2003 με την οποία είχε οριστεί ένα πλαίσιο προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας.

Ταυτόχρονα τόνισε πως η ύπαρξη ενός Προεδρικού Διατάγματος είναι αναγκαία, σημειώνοντας όμως ότι το συγκεκριμένο Π.Δ. που βρίσκεται υπό διαβούλευση χρίζει πολλών αλλαγών.

Κάλεσε δε τους πολιτικούς άρχοντες της περιοχής να «αφήσουν τους λαϊκισμούς» και να δουλέψουν για το καλό της Παμβώτιδας.

Ο κ. Σωτηριάδης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι το σημερινό Π.Δ. που τίθεται σε διαβούλευση είναι αποτέλεσμα της προσφυγής που κατέθεσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων τον Σεπτεμβρίου του 2006 στο Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο με απόφασή του ακύρωσε την Κ.Υ.Α. του 2003, την οποία ο κ. Σωτηριάδης χαρακτήρισε καταστροφική για τη λίμνη, επισημαίνοντας ότι «την περιόριζε τα αναχώματα καταδικάζοντάς την για πάντα σε κλειστή δεξαμενή».

Ηπειρωτικός Αγών, Βαρβάρα Αγγέλη
Επιμένει στην απομάκρυνση των αναχωμάτων


Παράλληλα ο σύλλογος αισθάνεται δικαιωμένος διότι όπως αναφέρει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι αποτέλεσμα της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ίδιος κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του 2003. «Η ΚΥΑ περιόριζε τη λίμνη μέχρι τα αναχώματα καταδικάζοντας την για πάντα σε κλειστή δεξαμενή» τονίζει. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους, επειδή η προστασία της λίμνης έπρεπε να εξασφαλιστεί με Προεδρικό Διάταγμα.
Ωστόσο, ούτε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παίρνει θέση υπέρ της απομάκρυνσης των αναχωμάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου και ο σύλλογος σημειώνει ότι το σχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση «κατά κοινή ομολογία δεν είναι βέβαια άριστο και επιθυμητό» και εκτιμά ότι πρέπει να τεθούν σε αυτό δεσμευτικοί όροι για την προστασία της λίμνης όπως και να ορίζονται συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης του συστήματος με έμφαση στην απομάκρυνση των αναχωμάτων και των μπαζωμάτων. Επισημαίνει ακόμα ότι πρέπει να διορθωθεί στον χάρτη της υδάτινης επιφάνειας της Παμβώτιδας «η εσφαλμένη απεικόνιση μέχρι τον ανάχωμα με τη σωστή, που ορίζεται από τον παλιό αιγιαλό». Στα «συν» του σχεδίου αναφέρει την προστασία της εποχικής λίμνης Βρέλλη, των πηγών, της τάφρου Λαψίστας, των αρχαιολογικών χώρων, του αισθητικού δάσους του «Φρόντζου». Οι σχετικές προτάσεις του έχουν κατατεθεί ήδη στα αρμόδια υπουργεία.

Για την οριοθέτηση
Ο σύλλογος παίρνει θέση και για την αμφισβήτηση του τρόπου υπολογισμού της οριοθέτησης, η οποία επιχειρείται κυρίως από την περιφερειακή αρχή. «Η οριοθέτηση της λίμνης, που είχε αποφασιστεί το 1977, έγινε τώρα με καθυστέρηση 30 χρόνια, λόγω παρεμβάσεων των πολιτικών για πελατειακές σχέσεις. Αυτό μας κάνει να θεωρούμε άκρως ανησυχητικές και επικίνδυνες για την τύχη της Παμβώτιδας, τις απόψεις που εκφράστηκαν για άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, ότι δεν είναι βιώσιμο και εφαρμόσιμο, αμφισβητώντας ακόμη και την οριοθέτηση στα 469,54 μέτρα» τονίζεται. Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι «εκείνοι που προτείνουν την αναβολή και απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος προφανώς κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους».

Πρωϊνά Νέα
Βελτίωση και επίσπευση της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος


Διαφορετική άποψη από εκείνη που εξέφρασαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σε σχέση με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας υποστηρίζει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, ζητώντας όχι την απόσυρση αλλά τη βελτίωση της πρότασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την επίσπευση της έγκρισης του προστατευτικού νομοθετικού πλαισίου για τη Λίμνη.

«Εκείνοι που προτείνουν αναβολή και απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους» τόνισε χαρακτηριστικά χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αριστείδης Σωτηριάδης. Ο κ. Σωτηριάδης προκάλεσε τους πολιτικούς «να αφήσουν τους λαϊκισμούς στην άκρη» και να «διαισθανθούν την υποχρέωση που έχουμε σαν κοινωνία, να επανορθώσουμε τις καταστροφές που επιφέραμε στο οικοσύστημα». «Ας σεβαστούν το στολίδι που μας χάρισε η φύση και στηρίζει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες» τόνισε χαρακτηριστικά.

http://epirusonline.gr,
Οι Θέσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων για το ΠΔ της λίμνης



Πρωϊνά Νέα
Οι προτάσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος



http://eidhseis.info/ελλάδα/σύλλογος-προστασίας-περιβάλλοντος-ι/


Ηπειρωτικός Αγων, Θύμιος Τζάλλας
Όλοι αγαπούν τη λίμνη και λίγοι το διάταγμα


Ασαφές χαρακτηρίζει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «οι όροι προστασίας, οι χρήσεις και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες πρέπει να προσδιορίζονται επακριβώς και με σαφήνεια στο Π.Δ. και όχι να παραπέμπονται στο 5ετές σχέδιο διαχείρισης». Ο Σύλλογος προχωράει και σε συγκεκριμένες προτάσεις:
1. Ολοκληρωτική απομάκρυνση των τεχνητών αναχωμάτων της Παμβώτιδας και των μπαζωμάτων ώστε να ξαναλειτουργήσουν οι αποξηραμένοι υδροβιότοποι και τα υγρολίβαδα.

2. Μερική αποκατάσταση της λίμνης Λαψίστας

3. Οριοθέτηση της υδάτινης επιφάνειας της Παμβώτιδας στα φυσικά της όρια όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί πριν την κατασκευή των αναχωμάτων.

Όπως τονίζεται στη σχετική παρέμβαση τι νόημα θα έχουν ο Ζώνες Ειδικής Προστασίας αν αυτό που θα προστατεύουν θα είναι αποξηραμένοι οικότοποι.

No comments: