Νέοι Αγώνες, Αλέξανδρος Θεμελής
Στα...χνάρια του Περιφερειακού και το Δημοτικό Συμβούλιο
Την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα ένα τροποποιημένο και επικαιροποιημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας προέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προχθεσινής του συνεδρίασης, ακολουθώντας ουσιαστικά τα...χνάρια του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η συζήτηση για το σχέδιο Π.Δ διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες και δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις φορέων, όπως είναι το ΤΕΕ και ο Φορέας της Λίμνης αλλά και της τοπικής κοινωνίας, είτε μέσω εκπροσώπων των τοπικών συμβουλίων, είτε μέσω κατοίκων των παραλίμνιων οικισμών.
Πρόταση της πλειοψηφίας ήταν η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο προστασίας της λίμνης, κάτι με το οποίο διαφώνησε πλήρως η μείζονα αντιπολίτευση, η οποία θεώρησε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προώθηση και ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού, ακολουθώντας ουσιαστικά την πρόταση του βουλευτή Στ. Καλογιάννη.
Πάντως η κατά πλειοψηφία απόφαση του Σώματος, έρχεται να συμβαδίσει με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (συμφώνησαν οι δυο μεγαλύτερες παρατάξεις) για «νέο» σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και επιστημονική επιτροπή που θα προτείνει όσα πρέπει να συμπεριληφθούν με βάση και το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα.
Παράλληλα Ρυθμιστικό και Π.Δ.
Καθοριστικής σημασίας ήταν η παρέμβαση που έγινε από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, ο οποίος υπογράμμισε την υποχρέωση που έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες πολλών ετών.
«Η λίμνη είναι ένα ζωντανό οικολογικό σύστημα. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, πρέπει να λάβει μία ομόφωνη απόφαση, καθώς όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη προστασίας της λίμνης. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας» τόνισε ο Δήμαρχος και σημείωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη και το Ρυθμιστικό για το λεκανοπέδιο θα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα και παράλληλα.
«Θέλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα με επικαιροποιημένα στοιχεία, θέλουμε συμμετοχή του Δήμου στην Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης. Οι αλλαγές που θα προτείνουμε θα πρέπει να είναι απολύτως σαφείς και συγκεκριμένες», τόνισε ο Δήμαρχος.
Εισηγήσεις από Πολεοδομία, ΤΕΕ και Φορέα Διαχείρισης
Εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου η εισήγηση έγινε από τον Προϊστάμενο της Πολεοδομίας Κώστα Πανταζή, ο οποίος πρότεινε αλλαγές σε τέσσερα άρθρα του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση, να προσδιοριστεί ο βαθμός προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και να είναι ξεκάθαρος ο σχεδιασμός των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.
Τις θέσεις και τις απόψεις του ΤΕΕ κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου, Γιώργος Ρεκατσίνας, σημειώνοντας ότι η λίμνη και το λεκανοπέδιο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαίο οικοσύστημα.
«Η θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη είναι επείγουσα. Οι προτάσεις που κατατίθενται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρέπει να ολοκληρωθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει το εδαφικό σύνταγμα της περιοχής και να ακολουθήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά και τα ΣΧΟΑΠ» ανέφερε ο κ. Ρεκατσίνας.
Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης Προεδρικού Διατάγματος επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης, σημειώνοντας ότι αυτό που ουσιαστικά θα κάνει είναι να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία. «Το Προεδρικό Διάταγμα είναι απαραίτητο να προχωρήσει ώστε να μπορούμε να μιλούμε και για τον Φορέα. Οι περιοχές Natura δεν δεσμεύουν τον χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ τα εγκεκριμένα ΣΧΟΑΠ και οι ρυθμίσεις τους έχουν ληφθεί υπόψιν στην κατάρτιση του Σχεδίου», τόνισε ο κ. Τσουμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι χωρίς Προεδρικό Διάταγμα υπάρχει ένα νομικό κενό.
No comments:
Post a Comment