Thursday, December 9, 2010

Όλη η καταγραφή των ζημιών από τις βροχοπτώσεις στο νομό Ιωαννίνων, που έκανε το ΙΓΜΕ

http://epirusonline.gr , εδώ

Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων - πλημμυρικά φαινόμενα

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το διάστημα 27-11-2010 έως 5-12-2010 είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων πλημμυρικών φαινομένων σε όλη την περιφέρεια Ηπείρου. Πλημμύρισαν σημαντικές αγροτικές εκτάσεις στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Αχέροντα (κάμπος Φαναρίου), του Καλαμά (θέση Κορύτιανη και Παραπόταμος), του Λούρου στο διάστη-μα από Τέροβο έως Κερασώνα όπου καταστράφηκαν ιχθυοκαλλιέργειες και βιοτεχνίες.
Τα πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και η κατάσταση επιδεινώθηκε (και χαρακτηρίστηκε καταστροφική) μετά την έντονη βροχόπτωση την 4-12-2010.
Το δίκτυο αποστράγγισης (χαντάκια και τάφροι) δεν ανταποκρίθηκε στο μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να κατακλυσθούν από νερά μεγάλες εκτάσεις στις περιοχές των καταβοθρών Πεδι-νής, Μπιζανίου, Μπάφρας, Κουτσελιού αλλά και στο Πέραμα και στον κάμπο Λαψίστας.
Η στάθμη της Παμβώτιδας λίμνης ξεπέρασε το ανώτατο επίπεδο και κατακλύσθηκαν με τα νε-ρά της, παραλίμνιες εκτάσεις και υπόγεια τόσο στο Νησί όσο και στα Ιωάννινα.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Πεδινή Ιωαννίνων. Ο μεγάλος όγκος νερού που συγκεντρώθηκε γύρω από την ομώνυμη καταβόθρα δημιούργησε λίμνη τα νερά της οποίας κάλυψαν τμήμα της Εγνατίας οδού με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας.
Η αδυναμία αποστράγγισης (λόγω μορφολογίας) της περιοχής αυτής προς την κεντρική τάφρο αποστράγγισης (Λαγκάτσα) και η μειωμένη παροχετευτική ικανότητα της καταβόθρας αλλά και η κακή κατάσταση των δευτερευουσών τάφρων, ήταν κύριες αιτίες του πλημμυρισμού αυτής της περιοχής. Εκτός της κατάκλυσης της Εγνατίας και των παράπλευρων οδών, πλημμύρισαν βιοτεχνίες, συνεργεία αυτοκινήτων, κτηνοτροφικές μονάδες, πρατήρια υγρών καυσίμων και υπόγεια κατοικιών.
Προτάθηκε ο άμεσος καθαρισμός των τάφρων για τη γρήγορη αποστράγγιση προς την κεντρική τάφρο όσων περιοχών είναι δυνατόν υψομετρικά να αποστραγγιστούν σ΄αυτή.
Συμπληρωματικά προτάθηκε η διάνοιξη δύο γεωτρήσεων μεγάλης διαμέτρου (στους ασβεστό-λιθους) στην άμεση περιοχή του στομίου της καταβόθρας με κατάλληλες τεχνικές προδιαγρα-φές μέσω των οποίων θα παροχετεύονται στους υπόγειους καρστικούς αγωγούς της καταβό-θρας μεγαλύτερες ποσότητες νερών.
Επίσης προτάθηκε :
- Ο καθαρισμός των στομίων όλων των καταβοθρών του λεκανοπεδίου από τα πάσης φύσης απορρίμματα που κατά καιρούς συσσωρεύονται σ΄αυτά και μειώ-νουν την απορροφητική ικανότητα των καταβοθρών.
- Ο καθορισμός ζωνών προστασίας στις λεκάνες απορροής όλων των καταβοθρών.
- Γενικότερες προτάσεις που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών αποστράγγισης της κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων.

No comments: