Thursday, July 8, 2010

Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της οριοθέτησης της Παμβώτιδας

Νέοι Αγώνες, Χρήστος Καζάκος
Η οριοθέτηση στην Ευρωβουλή

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει από την ερώτηση που κατέθεσαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο για την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας, αλλά σίγουρα η κίνηση αυτή δείχνει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει τρόπος να εξεταστούν τέτοια ζητήματα και καταφεύγουμε να μας τα λύσουν οι εταίροι μας.

Οικολόγοι Πράσινοι
Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της οριοθέτησης της Παμβώτιδας


Τα δεινά της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας και την προσπάθεια οικοπεδοποίησης της, αναδεικνύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την ίδια ερώτηση αναδεικνύεται και η διασπάθιση 3 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά κονδύλια, για ψευδεπίγραφο έργο ποδηλατοδρόμου που σχεδιάστηκε με στόχο να αλλοιώσει την οριοθέτηση της λίμνης.

Η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί εδώ και χρόνια πεδίο μικροκομματικών συμφερόντων και εξυπηρετήσεων, με τους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες να πρωταγωνιστούν και σήμερα, όπως και οι προκάτοχοί τους εδώ και δεκαετίες, στην προσπάθεια συρρίκνωσης, υποβάθμισης και τσιμεντοποίησης της παρόχθιας ζώνης της.

Εδώ και αιώνες οι αγροτικές εκτάσεις, τα περιφερειακά χωράφια και βοσκότοποι αποτελούν οργανικό τμήμα κάθε λιμναίου οικοσυστήματος. Κάθε σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική θα έπρεπε να προωθεί την ενσωμάτωση τους στις προστατευόμενες περιοχές με τις παραδοσιακές τους χρήσεις (και όχι ως εν δυνάμει οικόπεδα), δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους αγρότες της περιοχής για παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών.

Αντί γι’ αυτό, καλοθελητές πολιτικοί, προωθούν δυνατότητες παράνομης οικοπεδοποίησης με τα αμφίβολης νομιμότητας αναχώματα, τις ανταλλαγές γης και την αλλοιωμένη οριοθέτηση με τον τσιμεντο-ποδηλατόδρομο ως μοναδικές λύσεις. Εκ του πονηρού προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψεύτική αντίθεση μεταξύ των παραδοσιακών χρήσεων γης και της προστασίας της λίμνης, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να την κατακρεουργούν για την εξυπηρέτηση των οικοδομικών συμφερόντων που δουλικά υποτάσσονται.

«Οι λίμνες της χώρας μας υποφέρουν και η Παμβώτιδα δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Πέρα από κάθε κοντόφθαλμο συμφέρον, η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί κτήμα των μελλοντικών γενεών, ευρωπαϊκή φυσική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και στολίδι της πόλης. Στηρίζουμε τον αγώνα των ενεργών πολιτών για τη σωτηρία της από τις βλέψεις των καταπατητών και την οικολογική καταστροφή και ελπίζω ότι η πρωτοβουλία μας στο ευρωκοινοβούλιο θα βοηθήσει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)



Θέμα: Ακατάλληλη οριοθέτηση και παρεμβάσεις στη Λίμνη Παμβώτιδα

Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί περιοχή NATURA 2000, με ειδικό πλαίσιο προστασίας με κωδικό GR213005. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπό διαβούλευση (1) εξαιρεί αυθαίρετα από την προτεινόμενη Ζώνη Α’ οικοτόπους (καλαμώνες, υγρολίβαδα και επιπλέουσα βλάστηση) καθώς και χώρους τροφοληψίας για είδη προτεραιότητας διατήρησης, όπως η παγκοσμίως απειλούμενη με εξαφάνιση Βαλτόπαπια (Aythyanyroca), εντάσσοντάς τους στην προτεινόμενη Ζώνη Γ’ («ζώνη οικοανάπτυξης»), όπου αναγνωρίζεται δικαίωμα οικοδόμησης.

Τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος (2) καταγγέλλει ως παράνομο και καταστροφικό για τη Λίμνη έργο ποδηλατόδρομου πάνω στο αμφίβολης νομιμότητας αρδευτικό ανάχωμα Ανατολής – Κατσικά, θεωρώντας το προσπάθεια να κατοχυρωθεί επί του εδάφους η προτεινόμενη αυθαίρετη οριοθέτηση με στόχο την οικοπεδοποίηση των αγροτεμαχίων και των υγρολίβαδων περιμετρικά της λίμνης.

Ο Ποδηλατόδρομος κατασκευάστηκε σε αντίθεση με την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Αποφ. ΥΠΕΧΩΔΕ 50665/4043/12-9-2001) και το Σχέδιο Διαχείρισης (2004) της περιοχής Natura 2000, που καταρτίστηκαν με ευρωπαϊκή ενίσχυση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον». Η χάραξη του ποδηλατόδρομου ήταν επίσης αυθαίρετη, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και πριν την ολοκλήρωση της μελέτης «Αξιοποίησης-Προστασίας λίμνης Παμβώτιδας – παραλίμνια οδός» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι συμβατή με την Οδηγία για τους Οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ και την Οδηγία για τα Πουλιά 79/409/ΕΟΚ;

- Τι μέτρα προτίθεται να αναλάβει ώστε να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής;

- Ο έλεγχος των ανωτέρω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων παραμένει μόνο σε οικονομικό επίπεδο ή υπεισέρχεται και σε θέματα πραγματικής περιβαλλοντικής προστασίας;

(1) http://sppi1976.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

(2) ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων με γραπτή αναφορά προς τις ελληνικές αρχές, στις 26.02.2009, http://sppi1976.blogspot.com/2009/05/blog-post_18.html

No comments: