Νέοι Αγώνες, Χρήστος Καζάκος
εδώ
Ορθώς τέθηκε η «κόκκινη γραμμή» στους Λογγάδες
Στην οριοθέτηση της λίμνης, με την χάραξη της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής», στην περιοχή των Λογγάδων, που προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων- ιδιοκτητών οι οποίοι χάνουν εκτάσεις, δεν έγινε κανένα λάθος. Δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζουν κάτοικοι και ασπάστηκε και ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος, παρόλο που γνωρίζει άριστα τα της λίμνης, μίλησε για...λάθος, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη χάραξη.
Η επίκληση του υψομέτρου των 369,54 μέτρων της λίμνης σε συνδυασμό με τον υπερχειλιστή στη «μάνα» στο Πέραμα, έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη μια σημαντική παράμετρος. Το νερό φεύγει προς την τάφρο Λαψίστας και τον Καλαμά όχι μόνον όταν φτάνει στο ανώτατο όριο η στάθμη της λίμνης, αλλά και σε μικρότερο ύψος. Επομένως το επιχείρημα που και ο νομάρχης επικαλέστηκε, ότι τώρα υπερχειλίζει η λίμνη και άρα η γραμμή στους Λογγάδες χαράχτηκε σε υψηλότερο σημείο, μακριά από το νερό, περικλείοντας υπέρ της λίμνης εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων που δεν πλημμυρίζουν, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το θυρόφραγμα κάνει τη διαφορά...
Η επιτροπή οριοθέτησης, που εισηγήθηκε ομόφωνα και υπέγραψε η ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου το σχετικό πρακτικό, απλά εφάρμοσε τη μελέτη και έλαβε υπόψη το υψόμετρο των 369,54 μέτρων και τίποτε παραπάνω, όπως εξηγεί στους «Ν.Α» το μέλος της επιτροπής, ο Μηχανικός, Αγρονόμος Τοπογράφος της Κτηματικής Υπηρεσίας Τάσσος Τσολακίδης. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή.
Στο θυρόφραγμα στο Πέραμα, η σιδερένια πόρτα, η οποία βρίσκεται στο ανώτατο ύψος των 369,54 μέτρων, είναι ψηλότερη κατά 70-80 εκατοστά σε σχέση με τα πλαϊνά τσιμεντένια στηρίγματα της. Το νερό φεύγει από το πλάι και πολλοί θεωρούν ότι η υπερχείλιση γίνεται όταν φτάνει το νερό στο ανώτατο ύψος, όμως δεν συμβαίνει αυτό. Η υπερχείλιση γίνεται και στα 369 μέτρα περίπου και άρα δεν μπορεί να εκληφθεί ως μέτρο σύγκρισης η υπερχείλιση με το που θα χαραχθεί η «κόκκινη γραμμή» η οποία αποτελεί το όριο της λίμνης ως προς το που μπορεί να φτάσει το νερό. Πλήρη κάλυψη μπορεί να έχει η λίμνη το χειμώνα και όχι τώρα. (...)
Πέρα από αυτό η...πραγματική εφαρμογή της οριοθέτησης με απαλλοτριώσεις και όχι μόνο και η εφαρμογή και του ορίου της λεγόμενης «κίτρινης γραμμής» που καθορίζει την παρόχθια ζώνη, εκεί που οι εκτάσεις είναι κοινόχρηστες και δημόσιες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και το μικρότερο πλάτος της είναι στα 50 μέτρα, ( το οποίο δεν τηρήθηκε παντού, όχι με ευθύνη της επιτροπής, αλλά του τέως ΓΓΠΗ), έχει πολύ δρόμο...
No comments:
Post a Comment