Καθημερινή, του Γιώργου Λιάλιου, Αναδημοσίευση από εδώ
Την άμεση απόσυρση του ρυθμιστικού σχεδίου των Ιωαννίνων και την αφαίρεση των... δημιουργικών παρεμβάσεων του ΠΕΧΩΔΕ ζητούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής. Οι επιστημονικοί φορείς παίρνουν την πλευρά των ανεξάρτητων μελετητών στη διαμάχη που έχει ανακύψει με το υπουργείο και ζητούν η συζήτηση να ξεκινήσει στη βάση των προτάσεων των ειδικών.
Η δημοσιοποίηση του τρόπου επέμβασης του ΥΠΕΧΩΔΕ στο υπό εκπόνηση ρυθμιστικό των Ιωαννίνων στην Κυριακάτικη «Κ» αναζωπύρωσε τη συζήτηση που έχει από καιρό ανοίξει σε τοπικό επίπεδο. Η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου συνεδρίασε χθες το βράδυ για να παρέμβει εκ νέου στο θέμα, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε στείλει επιστολή στη νέα υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας να αποσυρθεί η β΄ φάση της μελέτης και να αντικατασταθεί από το κείμενο που κατέθεσαν στο υπουργείο οι μελετητές. «Θέλουμε να προφυλάξουμε το πράσινο και ιδίως την παραλίμνια περιοχή και να σταματήσουμε την οικοπεδοποίηση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Ρεκατσίνας. «Αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν σήμερα, προτού να είναι αργά. Για να καταλάβετε τις προθέσεις των τοπικών παραγόντων, ο δήμος των Ιωαννίνων ζητεί την ένταξη στο σχέδιο πόλης 8.000 στρεμμάτων (σ.σ. μια έκταση ίση με τα δύο τρίτα της λίμνης)! Κι όλα αυτά παρότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εγκεκριμένες επεκτάσεις. Αν τέτοιες προτάσεις δεν ”μπλοκαριστούν” από ένα προστατευτικό πλαίσιο, η περιοχή γύρω από τα Ιωάννινα θα χτιστεί άναρχα σαν την Ανατολική Αττική».
«Οι τροποποιήσεις μειώνουν το πράσινο»
Τις ίδιες απόψεις έχουν και τοπικοί περιβαλλοντικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. «Οι τροποποιήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ στην αρχική μελέτη του ρυθμιστικού μειώνουν το πράσινο και επιβαρύνουν την περιοχή γύρω από τη λίμνη», λέει στην «Κ» ο γραμματέας του συλλόγου, κ. Κώστας Σακκάς. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αναχώματα που δημιουργήθηκαν κάποτε για να μειώσουν τη λίμνη και να δημιουργήσουν χωράφια.
Το νέο ρυθμιστικό ζητεί να ασφαλτοστρωθούν και στα όριά τους να γίνει γήπεδο γκολφ». Η τουριστική κίνηση στα Ιωάννινα και όλη την Ηπειρο έχει ανέβει κατακόρυφα μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας. «Οσοι μας επισκέπτονται, δεν θέλουν να δουν μια τσιμεντούπολη, αλλά ένα όμορφο γραφικό μέρος δίπλα στη λίμνη», λέει ο κ. Σακκάς. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι προς όφελός του να προστατεύσει την παραλίμνια περιοχή. Απλά δεν γνωρίζει πώς».
No comments:
Post a Comment