Friday, September 3, 2010

ΕΤΣΙ ΘΑ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ» Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ!

Πρωινός Λόγος, του Κώστα Αγόρη
εδώ


Μιλάει στον «Π.Λ.» ο Π. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης
(...)

ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ…
Αναλύοντας τους λόγους στους οποίους οφείλεται η παρούσα εικόνα της λίμνης με την… πρασινίλα και την δυσοσμία σε κάποια σημεία της, έκανε λόγο για ένα πρόβλημα από τα πιο σημαντικά που αντιμετωπίζει σήμερα το λιμναίο οικοσύστημα της Παμβώτιδας. Είναι η αδυναμία αυτοκαθαρισμού του, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.
«Λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων, πολλοί τρόποι αυτοκαθαρισμού που διέθετε στο παρελθόν η λίμνη έχουν αποκλειστεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας.
Όπως είπε, παλιότερα υπήρχαν όχθες στις οποίες με τον κυματισμό έβγαινε στην άκρη ένα μέρος της ρύπανσης. Αυτές περιορίστηκαν σημαντικά με την δημιουργία δύο μεγάλων αναχωμάτων, από την ακτή Μιαούλη μέχρι την Κατσικά και από την Αμφιθέα μέχρι τους Λογγάδες.



ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ
Ένας άλλος τρόπος αυτοκαθαρισμού της λίμνης έχει να κάνει με την απευθείας σύνδεση που είχαν τα νερά της με το Μιτσικέλι. Και ο τρόπος αυτός καταργήθηκε, καθώς, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Φορέα Λίμνης, το ανάχωμα πάνω στο οποίο περνάει ο δρόμος που συνδέει την Αμφιθέα με τις Λογγάδες δεν αφήνει το νερό της Παμβώτιδας να επικοινωνήσει με το βουνό.
Σ’ αυτό υπήρχαν αμφίδρομες πηγές οι οποίες εμπλούτιζαν τη λίμνη, ενώ υπόγεια διοχετευόταν και δικά της νερά σ’ αυτές.
Η συγκεκριμένη επικοινωνία έχει εν μέρει αποκατασταθεί, καθώς σε συνεργασία με τη Νομαρχία διοχετεύονται σήμερα νερά πηγών στην λίμνη μέσω αντλιών, ενώ έχουν κατασκευαστεί και οχετοί που επιτρέπουν στη λίμνη να διεισδύει στο βουνό.
Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι η φυσική σύνδεση του παρελθόντος έχει αποκοπεί και δεν μπορεί να αναπληρωθεί απολύτως με τεχνητά μέσα.

Η ΛΙΜΝΗ ΛΑΨΙΣΤΑΣ
Κατά το παρελθόν η Παμβώτιδα αυτοκαθαριζόταν επίσης χάρη στην λίμνη της Λαψίστας.
Σ’ αυτήν διοχετεύονταν ένα μεγάλο μέρος των υδάτων της, με αποτέλεσμα η λίμνη να «εκτονώνεται», καθώς απαλλασσόταν, για παράδειγμα, από τον ευτροφισμό που την ταλαιπωρούσε.
Με την αποξήρανση της λίμνης Λαψίστας, σημείωσε ο κ. Τσουμάνης, το υδάτινο αυτό δυναμικό δεν έχει πλέον καμία άλλη διέξοδο.
Όλες οι παραπάνω αλλαγές επηρέασαν φυσικά σε σημαντικό βαθμό και την βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος στην Παμβώτιδα.

ΠΩΣ ΡΥΠΑΙΝΕΤΑΙ Η ΛΙΜΝΗ
Πολλά είναι τα αίτια που προκαλούν την ρύπανση της Παμβώτιδας, στα οποία οφείλονται επίσης και τα φαινόμενα ευτροφισμού και δυσοσμίας που παρατηρούνται στις μέρες μας.
Ως πρώτο ο κ. Τσουμάνης ανέφερε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν συνδεθεί όλες οι περιοχές της πόλης με το αποχετευτικό δίκτυο, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετά λύματα καταλήγουν στην λίμνη!
Μία άλλη αιτία είναι τα όμβρια ύδατα, τα οποία μπορεί μεν να αυξάνουν τη στάθμη της, όμως από την άλλη μεταφέρουν στη λίμνη όλο το ρυπαντικό φορτίο που ξεπλένουν από τα Γιάννινα.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΑΓΡΟΤΕΣ
Σημαντικό ρόλο στη ρύπανση της Παμβώτιδας παίζουν επίσης οι κτηνοτροφικές μονάδες και πιθανώς κάποιες βιομηχανίες του λεκανοπεδίου που διοχετεύουν τα λύματά τους σε χειμάρρους. Μέσω αυτών, με τις πολλές βροχές τα λύματα καταλήγουν στην λίμνη.
Τέλος, τα λιπάσματα που ρίχνονται στις αγροτικές καλλιέργειες περιμετρικά της λίμνης, γεγονός που φυσικά δεν απαγορεύεται, με τις βροχές επίσης οδηγούνται στη λίμνη. Έτσι, ουσίες όπως ο φώσφορος και τα νιτρικά άλατα διευκολύνουν την ανάπτυξη ευτροφισμού.

ΤΟΞΙΝΕΣ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ
Όσον αφορά πρόσφατη έρευνα που έκανε λόγο για συγκέντρωση τοξινών στα ψάρια της Παμβώτιδας, ο κ. Τσουμάνης σημείωσε ότι κανείς δεν μας έχει πει μέχρι στιγμής υπεύθυνα αν όντως τα ψάρια είναι επικίνδυνα ή όχι για όποιον τα καταναλώσει.
«Εγώ τρώω ψάρια από την λίμνη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί, κυρίως από το Πανεπιστήμιο που διαθέτει τα απαραίτητα εργαστήρια για τέτοιου είδους έρευνες.
Εξάλλου, όπως σημείωσε, αν τα επίπεδα τοξινών ήταν υψηλά, θα είχαν καταγραφεί κρούσματα με διάφορες ασθένειες σε όσους ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην λίμνη.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Πολλά μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην λίμνη. Όσον αφορά τον Φορέα Διαχείρισής της έχουν τεθεί ορισμένοι βασικοί στόχοι, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του.
Ήδη προγραμματίζεται ειδική μελέτη για τα αναχώματα και για τον περιορισμό του ρυπαντικού φορτίου των τάφρων που καταλήγουν πίσω από αυτά.
Η δημιουργία οικολογικών πάρκων, με μεγάλες λιμνοδεξαμενές όπου θα γίνεται κατακράτηση φερτών υλικών και καθίζηση ρυπαντικών στοιχείων θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πάρκα αυτά βέβαια αποτελούν ένα θέμα που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ
Όσον αφορά το δρόμο από Αμφιθέα προς Λογγάδες, ο κ. Τσουμάνης είπε προς πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση των επιχωμάτων αδιαπέραστων υλικών με τα οποία έχει κατασκευαστεί, με βραχώδη διαπερατά υλικά.
Για το ανάχωμα στην Αμφιθέα, τόνισε ότι εκεί βασικό ρόλο θα παίξει η ανταλλαγή των ιδιοκτησιών, ώστε να γίνει πράξη η απευθείας σύνδεση των πηγών της περιοχής με την λίμνη.
Τέλος, αναφορικά με τα όμβρια ύδατα της πόλης, ο κ. Τσουμάνης έκανε λόγο για ανάγκη κατασκευής περιμετρικού αγωγού που θα τα συλλέγει και θα τα διοχετεύει εκτός λίμνης.

No comments: