Thursday, June 25, 2009

Ωφέλιμο και αναγκαίο έργο η μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας

Νέοι Αγώνες, του Χρήστου Καζάκου
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Η μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας για ύδρευση του λεκανοπεδίου που προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζεται από το ΙΓΜΕ ως ωφέλιμο και ταυτόχρονα αναγκαίο έργο (...)

Αναζητήσαμε την άποψη ενός ειδικού, του Διευθυντή της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ Δρ. Υδρογεωλογίας Ευάγγελου Νικολάου, ο οποίος μετείχε στην επιστημονική επιτροπή που συγκρότησε ο νομάρχης για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος και εξέφρασε θετική άποψη, αιτιολογώντας την.

Αξιοποίηση πηγών- ενίσχυση λεκανοπεδίου
Η θέση του κ. Νικολάου είναι σαφής και αιτιολογημένη. Αφενός το πολύ καλής ποιότητας και μεγάλης ποσότητας νερό των πηγών Αμαράντου, που σήμερα χάνεται μέσω των ποταμών στην Αδριατική, θα αξιοποιηθεί και αφετέρου θα ενισχυθεί η υδρευτική ικανότητα στο λεκανοπέδιο, όπου οι πηγές Κρύας και Τούμπας και στην ουσία οι πολλές γεωτρήσεις έχουν παρουσιάσει πρόβλημα και επομένως το νερό που θα έρθει θα καλύψει ανάγκες για να υπάρχει απόθεμα στον υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου και για άλλες χρήσεις και για ανάγκες της άρδευσης.

Οι πηγές Αμαράντου μπορούν να δώσουν και 15 εκ. κυβικά μέτρα νερό ετησίως και από αυτή την ποσότητα το μεγαλύτερο μέρος θα φτάνει στο λεκανοπέδιο με φυσική ροή.

«Το έργο θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο», υποστηρίζει ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας όμως ότι μόνο αυτή η λύση εξετάστηκε από την επιτροπή και επί αυτής γνωμοδότησαν οι μετέχοντες και άρα δεν αποκλείεται η μεταφορά και από άλλες πηγές, όπως του Βαθυπέδου, του Αώου και του Αράχθου, αλλά υπό άλλες συνθήκες και προβλήματα.

Η κατάσταση δείχνει πρόβλημα...

Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο, όπως περιγράφεται από τον Διευθυντή του ΙΓΜΕ είναι τέτοια που απαιτεί να ληφθεί μέριμνα για ενίσχυση των ποσοτήτων νερού που διατίθενται, βλέποντας κανείς στο μέλλον, όταν δηλαδή ο υδροφόρος του Μιτσικελίου και συνολικά του λεκανοπεδίου από την υπεράντληση λόγω των πολλών γεωτρήσεων θα κατεβαίνει διαρκώς σε μεγαλύτερο βάθος και φυσικά και το κόστος θα ανεβαίνει από τη λειτουργία των αντλιοστασίων.

Ουσιαστικά το ισοζύγιο του υδροφόρου ορίζοντα δείχνει ότι το νερό ίσως να μην επαρκεί μελλοντικά και η ενίσχυση των ποσοτήτων που διατίθενται κρίνεται επιβεβλημένη, ιδίως αν αυξηθεί και ο πληθυσμός.

Οι πηγές Κρύας αποδίδουν μόνον την περίοδο της άνοιξης και για μικρό χρονικό διάστημα και το νερό προέρχεται από τις γεωτρήσεις πέριξ των πηγών.

Οι πηγές Τούμπας λόγω της παλιάς λίμνης της Λαψίστας διαθέτουν απόθεμα, αλλά και ο ΣΥΔΚΛΙ ουσιαστικά στις γεωτρήσεις στηρίζεται και αυτές είναι πολλές και σίγουρα όχι ανεξάντλητες.

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί το επιχείρημα για την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού για ύδρευση, στην οποία ελάχιστοι διαφωνούν ειδικά όταν κάθε καλοκαίρι η λειψυδρία ταλαιπωρεί χιλιάδες καταναλωτές του ΣΥΔΚΛΙ, αν και υποστηρίζεται ότι το νερό επαρκεί...

No comments: