Καθημερινή, Της Λινας Γιανναρου
"η καθυστέρηση της διαδικασίας οριοθέτησης της Παμβώτιδας οφείλεται ακριβώς σε αυτές τις οικιστικές πιέσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η οριοθέτηση του αιγιαλού πρέπει να βασιστεί στις παλαιότερες διαθέσιμες αεροφωτογραφίες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι του ’45 και φυσικά δείχνουν ότι η λίμνη περιλαμβάνει όλα τα καταπατημένα από ιδιώτες ή παραλίμνιους ΟΤΑ στρέμματα στις όχθες της.(...)
«Από τότε που υψώθηκε το ανάχωμα, άρχισαν τα μπαζώματα. Ειδικά η νότια πλευρά της λίμνης κτίζεται συνεχώς, “αναπτύσσεται”», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Γιάννης Σαΐνης. «Ανεξάρτητα του καθορισμού του αιγιαλού, 100 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα απαγορεύεται η δόμηση. Κι όμως, χτίζουν. Και δεν είναι μόνο ότι παρανομούν. Εκεί που χτίζουν ήταν λίμνη!». Οπως σημειώνει, η οριοθέτηση του αιγιαλού της λίμνης δεν είναι αυτοσκοπός. «Το σημαντικό δεν είναι να γίνει μια οριοθέτηση που να νομιμοποιεί τα παράνομα, αλλά μία οριοθέτηση που θα σώσει τη λίμνη». (...)
Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανέγερση, στην περιοχή Βοτανικός, στο επίμαχο νότιο τμήμα της λίμνης, του πολυκινηματογράφου ODEON από την «Ψυχαγωγική Αναπτυξιακή Τεχνική Α.Ε. Ιωαννίνων» (οι εργασίες κατασκευής άρχισαν το 2003). Μολονότι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας ήταν παράνομη, καθώς δεν έχει γίνει καθορισμός του αιγιαλού, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ δεν τηρείται καν η απόσταση των 100 μ. από τη λίμνη, ο πολυχώρος λειτουργεί σήμερα κανονικά. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η καταγγελία που κατέθεσε στον εισαγγελέα η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» και για τη διαλεύκανση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις άλλοτε λιμναίες εκτάσεις της Παμβώτιδας, παρέμεινε στο αρχείο. (...)
Τόσο η ίδια όσο και ο κ. Σαΐνης τονίζουν πάντως ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην δόμηση, ενώ είναι αντίθετοι στην πρόταση ασφαλτόστρωσης του αναχώματος που δρομολογούν οι δήμοι «για την προστασία της λίμνης από τους καταπατητές». «Αυτό θα σημάνει το τέλος των υγρολιβαδικών εκτάσεων», σημειώνει η κ. Κατή. «Μια πρόταση είναι η δημιουργία επισκέψιμου υδροβιολογικού πάρκου, το οποίο θα προστατεύει την ορνιθοπανίδα»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
No comments:
Post a Comment