Monday, May 5, 2008

Αποτροπή κατασκευής γέφυρας σύνδεσης Νήσου Ιωαννίνων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ 6 - 8 ( 2651027475 / 31323
FAX: 2651074255
E-mail: tee_ioan@tee.gr
454 44 Ι Ω Α Ν Ν Ι Ν Α
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 05/05/2008
Αριθμ. πρωτ.: 1970

ΠΡΟΣ:
Το Κοινοτικό Συμβούλιο
Κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων

Θέμα: Κατασκευή Γέφυρας σύνδεσης – πρόσβασης Νήσου Ιωαννίνων.

Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και σχετική επιστολή μέλους του κοινοτικού συμβουλίου της Κοινότητας Νήσου προς το τμήμα μας, πληροφορηθήκαμε την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου, για εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας κατασκευής γέφυρας σύνδεσης – πρόσβασης της Νήσου με την παράκτια περιοχή.
Η Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θεωρώντας το θέμα εξαιρετικής σημασίας, αφού έχει περιβαλλοντικές, τεχνικές, ιστορικές, αισθητικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, προσέγγισε όλες τις πλευρές του και αποφάσισε να γνωστοποιήσει τις θέσεις της, καθόσον η διαχείριση τέτοιων πολυσύνθετων ζητημάτων, απαιτεί ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, για να ακούγεται η φωνή των πολιτών και των φορέων της περιοχής και ιδίως του ΤΕΕ που είναι θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ, θεωρεί ότι όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία, την παράδοση, την αισθητική και την ανάπτυξη της περιοχής, αποτρέπουν τη μόνιμη σύνδεση με κατασκευή γέφυρας, οποιουδήποτε είδους, της παράκτιας περιοχής με το Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, για τους εξής σημαντικούς λόγους:



1. Η φυσιογνωμία της περιοχής
Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που ξεχωρίζουν μια περιοχή και την κάνουν να διαφέρει από μια άλλη είναι η φυσιογνωμία της.
Ο χώρος και ο χρόνος αποτελούν μια αφηρημένη σύνθεση. Ο αφηρημένος χώρος από μόνος του δεν έχει χαρακτήρα ούτε φυσιογνωμία. Η παρουσία του ανθρώπου με τις δραστηριότητές του συγκεκριμενοποιεί τον χώρο γεμίζοντάς τον με λειτουργίες, όνειρα, προσδοκίες και σημασίες.
Χρόνια τώρα στο Νησάκι της Παμβώτιδας, χώρος και άνθρωποι συγκρότησαν έναν τόπο ιδιαζόντων χαρακτηριστικών και μορφών. Μια ιδιαίτερη οντότητα, τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η φυσιογνωμία είναι η ταυτότητα, η προσωπικότητα, η μοναδικότητα, η ιδεολογική εικόνα ενός τόπου.


Η μόνιμη σύνδεση του Νησιού με την παράκτια ζώνη, με γέφυρα, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής. Δεν συνάδει με τις ιδιαιτερότητες των μορφημάτων (μορφημάτων φυσικού και δομημένου χώρου, χρόνου, δράσεων και συμπεριφορών), που καθορίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου.


2. Η παράδοση της περιοχής
Δε χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην παράδοση της περιοχής. Είναι γνωστή σ’ όλους. Οι θρύλοι, οι μύθοι, τα παραμύθια μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών. Η ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων είναι γνωστή σ’ όλον τον κόσμο. Αλλά η ιστορία δεν είναι μόνο φτιαγμένη από γεγονότα. Είναι συνδεδεμένη με χώρους, με τόπους, με ανθρώπους, με δράσεις και αισθήματα.
Μια βόλτα με το καραβάκι από τον Μώλο στο Νησάκι, είναι ένα ταξίδι στην παράδοση, ένα ταξίδι στην ιστορία, ένα ταξίδι παρέα με την κυρά-Φροσύνη. Κανένα είδος πρόσβασης με γέφυρα δε μπορεί να το αντικαταστήσει, να αντικαταστήσει τα αισθήματα των επισκεπτών όταν πραγματοποιούν αυτό.
Η ίδια η παράδοση, η ίδια η ιστορία, μας λένε πως πρέπει να πηγαίνουμε στο Νησάκι.
Άλλες πόλεις φτιάχνουν ψεύτικους μύθους και θρύλους για να γίνουν γνωστές. Τα Γιάννενα έχουν τους δικούς τους. Πρέπει να τους διατηρήσουμε.


3. Η αισθητική και το περιβάλλον της περιοχής
Η λίμνη Παμβώτιδα είναι γνωστή σ’ όλους για την ομορφιά της και για τον λόγο αυτό έχει χαρακτηρισθεί σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Το μοναδικό οικοσύστημά της, έχει αναγνωρισθεί από την πολιτεία και προστατεύεται με ειδικές διατάξεις και νόμους, που προσδιορίζουν τη δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης εντός ή εκτός των ορίων της λίμνης. Η καταργηθείσα ΚΥΑ δεν επέτρεπε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή γέφυρας. Είναι προφανές, όμως, ότι η ίδια η κατασκευή, πέρα από κάθε νομιμότητα, θα αλλοιώσει πλήρως την αισθητική της περιοχής. Ακόμα, δύσκολα έργα θεμελίωσης που θα απαιτηθούν, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα της λίμνης, ενώ έργα όπως δημιουργία χώρων στάθμευσης, είναι πολύ πιθανόν να γίνουν σε βάρος της ίδιας της λίμνης, με ακόμα μεγαλύτερα μπαζώματα.

4. Η ανάπτυξη της περιοχής
Το Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, τα μνημεία, η παράδοση και οι θρύλοι που συνδέονται μ’ αυτό, δεν είναι κληρονομιά μόνο των κατοίκων του, αλλά αποτελούν κληρονομιά όλης της πόλης, της περιοχής, του παγκόσμιου πολιτισμού. Ιωάννινα – Παμβώτιδα – Νησάκι, αποτελούν διαχρονικά μια ενιαία οντότητα κοινής αναπτυξιακής πορείας.
Είναι λοιπόν φανερό, ότι η ανάπτυξη του Νησιού δε μπορεί να γίνει αποσπασματικά και με κριτήρια εντελώς τοπικιστικά. Είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η φέρουσα ικανότητα του χώρου, οι αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και ο σεβασμός στο περιβάλλον και στην παράδοση, είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να στηριχθεί. Οτιδήποτε διαφορετικό, εάν και φαινομενικά θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη, σε βάθος χρόνου θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή οικονομικό μαρασμό και υποβάθμιση της περιοχής.


Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Προέδρου της κοινότητας Νυμφαίου κ. Μέρτζου, όταν έγινε αίτηση για ένταξη της κοινότητας του Νησιού στο Εθνικό Δίκτυο Πολιτισμού, Παράδοσης και Κοινοτικού Βίου «των Ελλήνων οι Κοινότητες». Αυτό θα γίνει εφικτό, είπε, μόνο όταν οι κάτοικοι της κοινότητας του Νησιού επιλέξουν αντί του οίκου του εμπορίου, τον οίκο των αξιών.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το ΤΕΕ\ΤΗ δεν είναι αντίθετο στην εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας προς το Νησάκι με πλωτά παραδοσιακά μέσα. Μελέτη η οποία εκτός από τις διαδρομές, τις περιοχές, τα ωράρια αναχωρήσεων και αφίξεων, θα προσδιορίσει τη μορφή και το σχήμα των πλωτών μέσων, διότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να αποκρύψουμε ότι τα καραβάκια που χρησιμοποιούνται σήμερα, ρυπαίνουν αισθητικά το περιβάλλον της λίμνης και προσβάλουν βάναυσα την παράδοση.



Για τη Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος


Σταμουλάκης Γιώργος


Κοινοποίηση:
- ΥΠΕΧΩΔΕ – Γρ. Υφυπουργού κ. Καλογιάννη Στ.
- Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου
- Νομάρχη Ιωαννίνων
- Δήμο Ιωαννιτών
- Βουλευτές Ιωαννίνων
- ΤΕΔΚ Νομού Ιωαννίνων
- Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Ηπείρου
- ΣΑΔΑΣ
- Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας
- Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
- Τ.Ε.Ε.
- Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ
- Ενημέρωση
- Μ.Μ.Ε.

No comments: